www.Ro1918.com

Eclipsa a trecut...scoate-ti ochelarii!
 
AcasaCalendarFAQCautareInregistrareMembriGrupuriConectare

Distribuiți | 
 

 Nu doar noi suntem urmasi ai dacilor!

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 367
Data de inscriere : 22/02/2008

MesajSubiect: Nu doar noi suntem urmasi ai dacilor!   Joi Iul 10, 2008 11:09 am

Împinși de marea năvălire a hunilor, goții din Europa de răsărit au ajuns până în Scandinavia. În Evul Mediu se spunea că strămoșii danezilor s-au numit inițial daci și că au venit în zona Mării Baltice de la Marea Neagră.

Carolus Lundus (Karl Lund) de la universitatea din Upsala remarca, în secolul al XVII-lea (1687), asemănări între credințele religioase vikinge și cele geto-dacice; ambele popoare adorau ca zeu principal pe Zalmoxis, în lucrarea de referință „Zamolxis primus Getarum legislator“.

Regii danezi, până doar acum câteva sute de ani, se auto-intitulau „reges daciae”, păstrând astfel memoria ancestrală a originii lor. La 1275, este menționat un rege danez numit Petrus de Dacia, aflat în fruntea unui... „Colegiu al Daciei”!


O baladă normandă afirmă ca normanzii (danezii, stabiliți în nord-vestul Franței) își au originea la "mult marele fluviu Dunăre…numiți Dani, care erau anticii Daci…"

Ou de Danube un flum mult grant,
K'Ester claiment, cler e luisant,
Ki le regnes vait devisant,
A cele part torne en corant
Furent cil apele Dani,
Ki esteient ancieis Daci…

Unde Dunărea, un fluviu mult grandios
Care este ?, clar și luminos,
Care domina ?…?….
La acea parte întoarce alergând
Fură deci numiți Danezi,
Care erau anticii Daci…Danezii se mândreau în cronicile lor că se trag din daci. Ba, în Evul Mediu, se numeau chiar daci, care erau cunoscuți cu numele de dacianini de către ruși. H.C. Andersen povestitorul , trecând în anul 1841 prin țara noastră, notează că totul pe aici are un caracter danez. Ce-l făcea pe Bolliac să asemene "Pescer'a cu olele pre muntele Lespedei cu dolmenulu danesu și cerculu de pietre sepulchrale?" Nu ne-am mira la o legătură strânsă reluată astăzi: Mircea Eliade în "De la Zalmoxis la Gengis-Han," Editura științifică și enciclopedică, 1980, pag. 83-84 afirmă că: "La începutul Evului Mediu, termenii de Gothia și Geția se aplicau Danemarcei și peninsulei Iuthlanda și pe hărțile medievale, Danemarca era numită Dacia sau Gothia, căci în Evul Mediu daci era sinonim cu dani." Adam de Bremen amestecă goți, geți, danezi și-i numește pe toți hiperboreeni. Apoi citează pe Guillaume de Jumieges (sec.XI), care spunea că Dacia (adică Danemarca) era locuită de goți, care aveau mulți regi înzestrați din abundență cu știința admirabilelor filosofii, mai ales Zeuta și Dichineus, și la fel Zalmoxis. E vorba de vreo tradiție, intuiție a unui trecut de o valoare care a depășit timpurile? Dar, nesuferind de o amnezie a spiritului strămoșesc, noi ne situăm pe poziția vechimii arhaice.


Ultima editare efectuata de catre Admin in Vin Iul 11, 2008 8:16 am, editata de 1 ori
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.Ro1918.com
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 367
Data de inscriere : 22/02/2008

MesajSubiect: Re: Nu doar noi suntem urmasi ai dacilor!   Vin Iul 11, 2008 2:02 am

Popoare noi își revendică strămoșii

Cu materialul referitor la danezi am facut ceva valva in cercul de cunoscuti, unii dintre ei nu au crezut efectiv pana in momentul in care nu au citit textul.Ei bine dragilor, se pare ca exista istorie si dincolo de copertile asa-ziselor "manuale de istorie".Parerea mea este ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inaite de a canta cu mandrie "...un sange de roman.." se pare ca stramosii nostri nu au fost tocmai ciobanii Europei.Cititi si bagati la cap si dati mai departe, e un ordin, gata cu amabilitatile Smile

În antichitate, Dacia s-a bucurat de un mare prestigiu datorat vechilor tradiții pelasge-ariene, învățaților geți, nivelului lor rididat de civilizație, dar mai ales vitejiei și dragostei de libertate ale luptătorilor geto-daci, care au făcut să fie considerați aliați și frați de popoarele care luptau pentru eliberarea de sub asuprirea romană.
În antichitate, înrudirile dintre tradițiile și limbile popoarelor ariene erau mari. Diodor din Sicilia atesta la gali practici religioase asemănătoare cu ale geților. Sf. Ipolit arăta că și ei cred în Zalmoxis (6,p.23-29). Istoricii goților menționau aceleași credințe și la goți (5, M I, nr. 8, 1988). Originea comună a popoarelor ariene și-a lăsat amprenta în limbi și mai evident în toponime. De pildă, Baltica corespunde în română la baltă. Cuvintele sanscrite: karan=sabie, simha=leu, Agni=zeu al focului se regăsesc în română în numele localităților românești: Caransebeș, Șimleu și Agnita. Este posibil că, la începutul erei noastre, dacii se puteau înțelege fără translator cu tracii, cu latinii, cu macedonenii și chiar cu scythii. Totuși aceste popoare trăiau în condiții diferite; aveau idealuri și interese deosebite care le dictau acțiunile.
Ajunși în Dacia, goții au luat conducerea țării. Datorită rădăcinilor comune cu geții și interesului comun de a se opune puterii romane și altor migratori care invadau Europa, ei s-au considerat frați ai geților și urmași ai lui Burebista, Deceneu și Decebal. Era o descendență măgulitoare, care-i onora, deși este probabil că ei s-au desprins din familia pelasgă-ariană și de geți mult înainte de Burebista. Iordanes, care-și redacta în latină scrierile despre goții care înainte s-au numit geți, nu a comparat limbile celor două popoare. Wulfila (311-383) a tradus Biblia în gotă, în Dacia. El predica creștinismul în gotă, dar și în limba autohtonilor; limba gotă era deci diferită de geto-daco-protoromână.
Goții au dus cu ei amintirea strămoșilor geți și mitul lui Zalmoxis în Spania. Rodrigo Jimenez de Ruda în 1243 și Antonio de Nebrija (1441-1522) , profesor la Salamanca și Alcala, scriau despre străbunii Buruista, Dicaneo, Dorpaneo și Decibalo ( 5, M I, nr.8, 1988).Împinși de marea năvălire a hunilor, goții din Europa de răsărit au ajuns până în Scandinavia. Carolus Lundus de la universitatea din Upsala remarca, în secolul al XVII-lea, asemănări între credințele religioase vikinge și cele geto-dacice; ambele popoare adorau ca zeu principal pe Zalmoxis. În Ervul Mediu se spunea că strămoșii danezilor s-au numit inițial daci și că au venit în zona Mării Baltice de la Marea Neagră ( 5, M I, nr.2, 1988).
Mai surprinzător este savantul german Johann Christooph Gotter (1727-1799), care a emis ipoteza originei geto-dace a slavilor. Această ipoteză a fost, în acea vreme, adoptată și de unii scriitori polonezi (5, M I, nr.9, 1988).
Aceste ipoteze s-au datorat, mai ales, faptului că geto-dacii au fost un popor numeros, care a locuit pe un teritoriu întims, a păstrat tradiții vechi și a avut o istorie care făcea cinste urmașilor. Este posibil, ca în antichitate, să mai fi existat ecoul tradiției că Dacia și Tracia au fost vechea Arie, vatra popoarelor pelasgice-ariene.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.Ro1918.com
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 367
Data de inscriere : 22/02/2008

MesajSubiect: Re: Nu doar noi suntem urmasi ai dacilor!   Vin Iul 11, 2008 2:07 am

Am multi amici care, ma tot intreaba de carti, "unde naiba sunt cartile care spun lucrurile astea?!" ei bine uite si lista, este doar un inceput, o voi detalia cat mai mult posibil.


study Bibliografie

1. Nicolae Densușianu, Dacia Preistorică, ediția II, Ed. Meridiane, București, 1986.
2. Constantin Pașcu-Tașbuga, Cavalerul dac Regalian, Rev. Dacoromânia, anul V, nr. 34, p.3.
3. Marija Gimbutas, Civilizație și cultură, Ed. Meridiane, București, 1989.
4. Nicolae Miulescu, Da.ksa God ’ s Country, Ed. Nagard,Veneția, 1975.
5. Popescu-Puțuri, Pe urmele strămoșilor, Rev. Magazin istoric = M I.
6. Mioara Călușiță-Alecu, Zalmoxis, ediția II, Ed. Miracol, București, 1993.
7. Mioara Călușiță-Alecu, Limba românilor, Ed.Miracol, București, 1994.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.Ro1918.com
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 367
Data de inscriere : 22/02/2008

MesajSubiect: Re: Nu doar noi suntem urmasi ai dacilor!   Vin Iul 11, 2008 2:21 am

Mai aduc o completare, la subiect, si voi mai aduce pana atunci cand va fi asimilat ca ceea ce este, un adevar!


" Burebista si geto-dacii vor ramine in istoriografia erudita a evului mediu occidental fiind revendicati ca stramosi de diferite popoare: gotii, danezii, spaniolii. In "Cronica Generala " regele Alfonso el Sabio povesteste cu entuziasm si admiratie despre ZAMOLXE, BUREBISTA si DECENEU. Faptele marelui rege si intreaga istorie a dacilor au constituit motive de mindrie pentru atitia care s-ar fi vrut urmasii lor!"
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.Ro1918.com
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 367
Data de inscriere : 22/02/2008

MesajSubiect: continuare   Dum Iul 20, 2008 2:16 pm

Continui ...si pe drept cuvant, si eu ma uimesc de ce gasesc, in cele ce urmeaza o sa vedeti o asemanare deloc intamplatoare intre calendarul celtilor si cel al dacilor.

Se pare ca Sâmedru a fost, în vremuri străvechi, nu numai început de anotimp, ci și început de an nou. În favoarea acestei ipoteze ar pleda și calendarul celtic, a cărui structură este cunoscută sigur. Popoarele celtice, care trăiau în partea nord-vestică a Europei, au avut un an împărțit în două anotimpuri (iarnă și vară) despărțite prin două hotare ale timpului: 1 mai și 1 noiembrie (Ziua Tuturor Sfinților). Diferența de opt zile între Sângiorz și 1 mai, pe de o parte, și de patru zile între Sâmedru și 1 noiembrie, pe de altă parte, compensează, într-un fel, diferența de latitudine geografică între ținuturile carpato-ponto-danubiene și ținuturile celtice, unde desprimăvăratul iși face apariția ceva mai târziu.


Acceptând corespondența celor două perechi de date, din calendarul celtic și calendarul popular românesc, J.G. Frazer scria: „dacă aceste termene au relativ puțină însemnătate pentru agricultorul european, ele sunt deosebit de importante pentru crescătorul de vite căci, la apropierea verii, el își scoate vitele pe câmp să pască iarba fragedă, iar când se apropie iarna le aduce înapoi, în adăpostul și căldura grajdurilor. În consecință, nu pare lipsit de temei că împărțirea celtică a anului în două semestre, la începutul lunii mai și la începutul lunii noiembrie, să-și fi avut originea în vremurile când celții erau în primul rând un popor de păstori, a cărui hrană depindea de cirezile sale, și, ca urmare, marile epoci ale anului erau legate pentru el de momentul când vitele ieșeau din gospodării la începutul verii și când se întorceau din nou în grajduri, o dată cu sosirea iernii. Chiar în Europa centrală, departe de regiunile ocupate acum de celți, se pot regăsi clar urmele unei împărțiri similare a anului...Dintre cele două sărbători, Ziua Tuturor Sfinților era cea mai importantă încă din vechime deoarece celții par a fi considerat că anul începe mai degrabă din această zi decât de la data sărbătorii beltane. În insula Man, adevărată redută în care limba și civilizația celtica au rezistat cel mai mult asediului invadatorilor saxoni, ziua de 1 noiembrie, stil vechi, a fost considerată ziua Anului Nou până în timpurile din urmă. Astfel, în Man, cete de oameni mascați colindau în Ziua Tuturor Sfinților, stil vechi, cântând un anumit cântec „Hogmany”, care începea cu cuvintele: „Noaptea asta este noaptea Anului nou, Hogunaaa” (Frazer, 1980, vol. V).
Aceeași ocupație, creșterea animalelor, și aproximativ aceleași condiții geografice oferite de latitudinile medii ale continentului european au generau un calendar asemănător, cu început de an toamna, la sfârșitul lunii octombrie. Ipoteza conform căreia populația străromânească, probabil și cea dacică, a avut în uz, asemănător celților, un calendar cu început de an toamna, celebrat în ziua în care se sărbătorește azi Sâmedru, este confirmată și de dansul ritual al păstorilor bănățeni, executat numai de două ori pe an: la împerecherea oilor, și după șase luni, la alesul sau formarea turmei.

Ion Ghinoiu – Sărbători și obiceiuri românești, Ed. Elion, 2004"
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.Ro1918.com
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Nu doar noi suntem urmasi ai dacilor!   

Sus In jos
 
Nu doar noi suntem urmasi ai dacilor!
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
www.Ro1918.com :: Dacia :: File de dacologie...-
Mergi direct la: